Σελίδες

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ Στα όριά τους τα ελληνικά νοσοκομεία


Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση που στερούνται βασικά υλικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο του κλάδου υγείας.

Στα όριά τους τα ελληνικά νοσοκομεία
Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη και οι ειδικοί ανησυχούν ότι η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας των περικοπών σε προσωπικό και δαπάνες.
Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να περιθάλπουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην τηρείται η στοιχειώδης υγιεινή, είπε ο Marc Sprenger, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
«Είδα μέρη ... όπου η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε ούτε τα βασικά είδη όπως γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντήλια», είπε ο Sprenger μετά από διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση όσον αφορά τις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά λοιμώξεις... μετά την επίσκεψή μου στα νοσοκομεία είμαι πλέον πεπεισμένος ότι είμαστε στο παρά πέντε να χάσουμε τη μάχη», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ο Sprenger είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση, δεν λαμβάνουν την περίθαλψη που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Η Ελλάδα δαπανά πάνω από 11 δισ. ευρώ ετησίως για το δημόσιο σύστημα υγείας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5% του ΑΕΠ. Το χρέος στον κλάδο της υγείας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου και οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: