Σελίδες

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ιδού η υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς - Οι τιμές, τα πρόστιμα, οι εκπτώσεις, οι προσφορές


Αν σε… πιάσουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο, θα πληρώσεις πρόστιμο ίσο με το 60απλάσιο της αξίας του εισιτηρίου δηλαδή 84 ευρώ. Αν όμως δεχτείς να πληρώσεις το πρόστιμο αμέσως, θα κερδίσεις… έκπτωση 50%. Και κάτι ακόμη: μην πετάξεις το ακυρωμένο εισιτήριο. Αν μαζέψεις 10, θα πάρεις ένα δώρο. Από πότε θα ισχύουν όλα αυτά; Από…τώρα. Προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν Χατζηδάκης, Στουρνάρας και Βρούτσης. Δείτε ολόκληρο το κείμενο.
 Από την απόφαση προκύπτει ότι:
  1. 1.Αν κάποιος πληρώσει το πρόστιμο εφάπαξ ή μέσα σε 10 ημέρες από την επιβολή του, θα δικαιούται έκπτωση 50% επί του προστίμου δηλαδή 42 ευρώ.
  2. 2.Για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ, οι επιβάτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν 10 ακυρωμένα εισιτήρια με ένα καινούργιο. Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προχωρήσει στη σχετική εξαγγελία εδώ και μήνες. Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι το μέτρο θα ισχύσει μόνο για δύο μήνες δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
  3. 3.Καθιερώνεται 3ήμερο «τουριστικό εισιτήριο» το οποίο θα κοστίζει 20 ευρώ. Επιτρέπει απεριόριστες διαδρομές για τρεις ημέρες και μια μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο.
 Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης από το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά και τις τιμές των εισιτηρίων, έχει ως εξής:
Άρθρο 1.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
 α. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: 1,40 ΕΥΡΩ χρονικής ισχύος 90 λεπτών από την πρώτη επικύρωση κατά την πρώ− τη επιβίβαση, με ισχύ σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, μετρό) μέχρι το Κορωπί. Το εισιτήριο αυτό δεν ισχύει για μετακινήσεις με τις γραμμές express Αεροδρομίου και Σαρωνίδας των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (στο τμήμα Βάρκιζα−Σαρωνίδα).
Στην περίπτωση που στη λήξη του 90λέπτου η τελευταία διαδρομή δεν έχει ολοκληρωθεί, ο επιβάτης υποχρεούται με ευθύνη του να επικυρώσει για δεύτερη φορά το εισιτήριο του, είτε στο όχημα είτε στο επικυρωτικό μηχάνημα του σταθμού πριν τη λήξη ισχύος του, ώστε αυτό να ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία μετακίνηση του.
 Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 0,70 ΕΥΡΩ.
 β. Τιμή εισιτηρίου μίας διαδρομής − μίας χρήσης: 1,20 ΕΥΡΩ, το οποίο ισχύει αποκλειστικά για Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) εξαιρουμένων των λεωφορειακών γραμμών express Αεροδρομίου και Σαρωνίδας (στο τμήμα Βάρκιζα − Σαρωνίδα), και ΣΤΑ.ΣΥ (τραμ). Το εισιτήριο αυτό ισχύει για μία και μοναδική επιβίβαση σε ένα μόνο από τα παραπάνω μέσα και δεν ισχύει για μετεπιβίβαση. Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 0,60 ΕΥΡΩ.
 γ. Το ημερήσιο και εβδομαδιαίο εισιτήριο, για όλα τα μέσα: Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό μέχρι το Κορωπί) αναπροσαρμόζονται σε 4,00 ΕΥΡΩ και 14,00 ΕΥΡΩ αντίστοιχα. 
 Τα εισιτήρια αυτά δεν ισχύουν στις γραμμές express Αεροδρομίου και Σαρωνίδας της Ο.ΣΥ (στο τμήμα Βάρκιζα − Σαρωνίδα).
 δ. Το εισιτήριο των γραμμών express της Ο.ΣΥ. για Σαρωνίδα (στο τμήμα της γραμμής Βάρκιζα −Σαρωνίδα) αναπροσαρμόζεται σε 1,60 ΕΥΡΩ.
 Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 0,80 ΕΥΡΩ.
 Στο τμήμα της γραμμής Αθήνα − Βάρκιζα ισχύει το εισιτήριο μίας διαδρομής − μίας χρήσης: 1,20 ΕΥΡΩ και το αντίστοιχο μειωμένο 0,60 ΕΥΡΩ, καθώς και το ενιαίο εισιτήριο 1,40 ΕΥΡΩ και το αντίστοιχο μειωμένο 0,70 ΕΥΡΩ.
ε. Το εισιτήριο των γραμμών express της Ο.ΣΥ. για Αεροδρόμιο ορίζεται σε 5,00 ΕΥΡΩ.
 Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 2,50 ΕΥΡΩ.
στ. Το εισιτήριο της ΣΤΑ.ΣΥ. (μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο) προς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) ορίζεται σε 8,00 ΕΥΡΩ.
 Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 4,00 ΕΥΡΩ.
 Το εισιτήριο δύο (2) ατόμων και το εισιτήριο τριών (3) ατόμων της ΣΤΑ.ΣΥ. (μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο) προς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) ορίζεται σε 14,00 ΕΥΡΩ και 20,00 ΕΥΡΩ αντίστοιχα.
 Το μετ' επιστροφής εισιτήριο της ΣΤΑ.ΣΥ. (μέτρο και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο) προς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) ορίζεται σε 14,00 ΕΥΡΩ και η επιστροφή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών από την επικύρωσή του κατά την πρώτη επιβίβαση.
 Τα προαναφερόμενα εισιτήρια που ισχύουν για διαδρομές προς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), ισχύουν στην Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ) για 90 λεπτά, τόσο μετά την πρώτη επικύρωση στην πρώτη διαδρομή, όσο και μετά τη δεύτερη επικύρωση κατά την επιστροφή όσον αφορά το μετ' επιστροφής εισιτήριο.
 ζ. Τα εισιτήρια του προαστιακού (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), όπως καθορίζονται με αποκλειστική ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ισχύουν και στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ, (ΣΤΑ.ΣΥ & Ο.ΣΥ.) για χρονικό διάστημα 90 λεπτών από την μία και μοναδική ακύρωση τους κατά την πρώτη επιβίβαση.
 η. Την κατάργηση της παρ. 4 της υπ’ αριθμ 30353/ΕΓΔΕΚΟ/3030 (ΦΕΚ Β΄/1186/2009) στο σύνολό της και τον επανακαθορισμό του τριήμερου τουριστικού εισιτηρίου ως εξής:
 Το Τουριστικό (3ήμερο) εισιτήριο ισχύει στους συγκοινωνικακούς φορείς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.ΣΥ. − ΣΤΑ.ΣΥ.) για 3 πλήρη 24ωρα από την πρώτη και μοναδική επικύρωση του. Το εισιτήριο αυτό επιτρέπει απεριόριστο αριθμό μετακινήσεων με Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (λεωφορεία, τρόλλευ, ηλεκτρικός, τραμ, μετρό μέχρι το Κορωπί) και από μία διαδρομή από και προς τον Αερολιμένα Αθηνών με το Μετρό ή τις λεωφορειακές γραμμές EXPRESS Αεροδρομίου. Η τιμή του Τουριστικού (3ήμερου) εισιτηρίου ορίζεται σε 20,00 ΕΥΡΩ και δεν διατίθεται αντίστοιχο εισιτήριο μειωμένης τιμής.
 θ. Η τιμή του εισιτηρίου του Μετρό (ΣΤΑ.ΣΥ.) από τους σταθμούς Παλλήνη − Κάντζα − Κορωπί προς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ορίζεται στα 6,00 ΕΥΡΩ.
 Τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου: 3,00 ΕΥΡΩ.
 ι. Καθιερώνεται εβδομαδιαίο εισιτήριο για το Αεροδρόμιο με την ονομασία «7ήμερο εισιτήριο Αεροδρομίου», το οποίο θα ισχύει στους συγκοινωνιακούς φορείς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ. και ΣΤΑ.ΣΥ.).
 Το προαναφερόμενο εισιτήριο επιτρέπει απεριόριστο αριθμό μετακινήσεων με τα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ και ΣΤΑ.ΣΥ.) συμπεριλαμβανομένων και των γραμμών Αεροδρομίου με το μετρό και τα λεωφορεία express. Η χρονική ισχύς του είναι επτά (7) πλήρη 24ωρα από την πρώτη και μοναδική επικύρωσή του.
 Η τιμή του 7ήμερου εισιτηρίου Αεροδρομίου ορίζεται σε 50 ΕΥΡΩ και δεν διατίθεται αντίστοιχο εισιτήριο μειωμένης τιμής.
 Άρθρο 2.
ΤΙΜΕΣ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ:
 α. Τιμή μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία (Ο.ΣΥ.) εξαιρουμένων των λεωφορειακών γραμμών express Αεροδρομίου και Σαρωνίδας (στο τμήμα Βάρκιζα − Σαρωνίδα), τρόλεϊ (Ο.ΣΥ.) και τραμ (ΣΤΑ.ΣΥ.): 20,00 ΕΥΡΩ.
 Τιμή μειωμένης κάρτας 10,00 ΕΥΡΩ.
 β. Τιμή μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα: Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό μέχρι το Κορωπί): 45,00 ΕΥΡΩ.
 Τιμή μειωμένης κάρτας: 23,00 ΕΥΡΩ.
 γ. Η μηνιαία κάρτα του Μετρό (Α.Μ.Ε.Λ. και Η.Σ.Α.Π.) προς και από το Δ.Α.Α. μετονομάζεται σε Μηνιαία Κάρτα Αεροδρομίου, η τιμή της αναπροσαρμόζεται στα 140,00 ΕΥΡΩ και ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ: Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, μετρό).
 Τιμή μειωμένης κάρτας: 70,00 ΕΥΡΩ.
 ε. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για χρήση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΣΤΑ.ΣΥ. − Η.Σ.Α.Π.) και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για χρήση στο δίκτυο του Μετρό (ΣΤΑ.ΣΥ. − Α.Μ.Ε.Λ.) μέχρι το Κορωπί, καταργούνται.
 Άρθρο 3.
ΤΙΜΕΣ ΕΤΗΣΙΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ:
 α. Τιμή ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία (Ο.ΣΥ.) εξαιρουμένων των λεωφορειακών γραμμών express Αεροδρομίου και Σαρωνίδας (στο τμήμα Βάρκιζα − Σαρωνίδα), τρόλεϊ (Ο.ΣΥ.) και τραμ (ΣΤΑ.ΣΥ.): 200,00 ΕΥΡΩ.
 β. Τιμή ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα: Ο.ΣΥ. (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑ.ΣΥ. (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό μέχρι το Κορωπί): 450,00 ΕΥΡΩ.
 γ. Η ετήσια κάρτα του Μετρό (Α.Μ.Ε.Λ. και Η.Σ.Α.Π.) προς και από το Δ.Α.Α. μετονομάζεται σε Ετήσια Κάρτα Αεροδρομίου προσαρμόζεται σε 1.000,00 ΕΥΡΩ και ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΣΤΑ.ΣΥ & Ο.ΣΥ.).
 δ. Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για χρήση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΣΤΑ.ΣΥ.) και η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για χρήση στο δίκτυο του Μετρό μέχρι το Κορωπί (ΣΤΑ.ΣΥ.), καταργούνται.
 Άρθρο 4.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ Μ.Μ.Μ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ. ΗΛΠΑΠ. ΗΣΑΠ. ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ):
 α. Το δικαίωμα ελεύθερης και μειωμένης μετακίνησης παρέχεται εφόσον ο αρμόδιος Φορέας παροχής τους, προβλέψει την εγγραφή πίστωσης στις κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του, και συνάψει σύμβαση με τον ΟΑΣΑ καταβάλλοντας το αντίτιμο της δαπάνης (άρθρο 6. παρ. 4. Ν. 3920/2011).
 β. Ο ΟΑΣΑ δύναται να συνάπτει συμφωνίες με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώσεις εργαζομένων ή ιδιώτες κ.α. για μαζική διάθεση προϊόντων κομίστρου με μειωμένη ή άλλη ειδική τιμή. Η έκπτωση δεν θα υπερβαίνει το 25% της κανονικής τιμής των αντίστοιχων προϊόντων κομίστρου.
 Άρθρο 5.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
 Το ύψος του προστίμου για μη κατοχή έγκυρου τίτλου μεταφοράς καθορίζεται:
 α. Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό στο 60πλάσιο της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου (κανονικού ή μειωμένου),
 β. Στα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ στο 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου μιας διαδρομής (κανονικού ή μειωμένου).
 γ. Στο τμήμα «Βάρκιζα − Σαρωνίδα» της γραμμής Ε22 και στις γραμμές express του Αεροδρομίου) στο πλάσιο της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου (κανονικού ή μειωμένου).
 Ως έγκυροι τίτλοι μεταφοράς θεωρούνται: τα κατά περίπτωση ισχύοντα εισιτήρια, επικυρωμένα και χρησιμοποιούμενα εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος τους, οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών με το ισχύον μηνιαίο κουπόνι, συνοδευόμενα όπου απαιτείται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (ακαδημαϊκή ταυτότητα, κάρτα πολυτέκνων, κ.α.)
 2. Τα παραπάνω πρόστιμα καταβάλλονται μειωμένα κατά πενήντα τοις εκατό (50%) εφόσον εξοφλούνται αμέσως κατά την επιβολή τους ή εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επιβολής τους στα γραφεία του ΟΑΣΑ ή του συγκοινωνιακού φορέα που τα επέβαλε.
 Άρθρο 6.
 Καθιερώνεται για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ισχύ της παρούσας η δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου με τη μορφή έκπτωσης στην περίπτωση αγοράς δεσμίδας 10 τεμαχίων εισιτηρίων.
 Η συγκεκριμένη παροχή θα ισχύει για τα ενιαία εισιτήρια αξίας € 1,40 (ολόκληρο) και € 0,70 (μειωμένο) καθώς και για τα εισιτήρια μίας (1) διαδρομής (με λεωφορείο, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας € 1,20 (ολόκληρο) και € 0,60 (μειωμένο).
Άρθρο 7.
 α. Η υπ’ αριθμ. Α−385/ΕΓΔΕΚΟ 0012/05.01.2011 (ΦΕΚ 2 Β΄/5.1.2011) απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, «Καθορισμός κομίστρων ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ», καταργείται.
β. Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ρητά με την παρούσα απόφαση, εξακολουθούν να ισχύουν οι λοιπές αποφάσεις, που αφορούν στον καθορισμό κομίστρων των συγκοινωνιακών Φορέων αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.
Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2012
 ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: