Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη λίστα Lagarde !!!



Τα ονόματα των δυο εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συζύγων τους, περιλαμβάνονται στην πρωτότυπη λίστα Lagarde και στα τρία αρχεία τα οποία είχαν απαλειφθεί από αυτή που επί δύο χρόνια... γυρόφερνε στα συρτάρια των αρμοδίων.

Πρόκειται για τις δικηγόρους, κόρες του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα και Ελένη, οι οποίες συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος και παρέλαβε την πρώτη λίστα τον Δεκέμβρη του 2010.

«Ίσως δίδεται απάντηση και για την περιπλάνηση της λίστας επί τόσο καιρό», ανέφερε σκωπτικά εισαγγελική πηγή, εξηγώντας πώς υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση της λίστας , η οποία σύμφωνα και με τη διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου προς τη Βουλή, έγινε από ελληνικά χέρια: «ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών και κατά το παρελθόν».,

Τί περιείχαν τα αρχεία

Τα τρία αρχεία που απαλείφθηκαν από την πρώτη λίστα περιείχαν τρία ονόματα και δυο λογαριασμούς:

- Ενός πολιτικού μηχανικού και της συζύγου του Ελένης Παπακωνσταντίνου (εξαδέλφης του πρώην υπουργού) που ήταν συνδικαιούχοι του ενός λογαριασμού και περιείχε 1.222.000 δολάρια.

- Ενός συμβούλου επιχειρήσεων από το φορολογικό προφίλ του οποίου που αναλύθηκε και διασταυρώθηκε μέσω ΤΑΧΙΣ, προέκυψε πώς είναι παντρεμένος με επίσης ξαδέλφη του πρώην υπουργού Μαρίνα Παπακωνσταντίνου - αδελφή της προηγούμενης συνδικαιούχου του πρώτου λογαριασμού. Ο δεύτερος λογαριασμός δεν κατέστη δυνατόν να ανοιχθεί καθώς ήταν «κλειστός».

Οι κόρες του αποθανόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόροι και κάτοχοι υψηλής περιουσίας, ενώ φέρονται να δηλώνουν ετησίως υψηλά εισοδήματα. Τα χρήματα δε αυτά στην HSBC αφορούν περίοδο μέχρι το 2007, δηλαδή προ κρίσης, άρα πιθανότατα αυτά τα χρήματα να δικαιολογούνται. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί κάποιος αφαίρεσε τα αρχεία από την πρωτότυπη λίστα και ποιος είναι αυτός.

Παραγραφή για μια ημέρα;

Η Βουλή πάντως που θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν αδικήματα όπως υπεξαγωγή εγγράφων, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αν και εφόσον βέβαια διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα, θα κληθεί να απαντήσει και σε ένα κεφαλαιώδες ερώτημα: Είναι με βάση το νόμο παραγεγραμμένο ή όχι το αδίκημα;

Κι αυτό γιατί από την παραλαβή της λίστας μεσολάβησαν δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι (μέχρι τον Μάιο του 2012 η πρώτη και μέχρι τον Ιούνιο του 2012 άλλη) άρα το αδίκημα παραγράφεται. Η δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδος βέβαια διήρκεσε μόλις μια (!) ημέρα και εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Θα επιτρέψει η Βουλή να παραγραφεί μια τέτοια υπόθεση για μια ημέρα; 

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή του με τη λίστα Lagarde ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση".

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Σε συγγενικό πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνστάντινου, πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, που διατηρούσε σημαντικά ποσά στην τράπεζα HSBC και το οποίο είχε αποκρυφθεί από την πρώτη λίστα, παραπέμπει η πρωτότυπη λίστα Lagarde σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες που έρχονται στο φως.

Αυτό αποκαλύπτουν τα τρία αρχεία που είχαν απαλειφθεί από την πρώτη λίστα που είχε φτάσει πριν από δυο χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών και τα οποία εντοπίστηκαν στην πρωτότυπη λίστα που έφτασε πριν μια εβδομάδα στη χώρα μας. 

Σε αυτά τα τρία αρχεία περιέχονται τρία ονόματα τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι σήμερα καθώς και ένα ακόμη το οποίο προέκυψε μετά από διασταύρωση που έκαναν οι ελληνικές αρχές μέσω του taxis. Το πρόσωπο αυτό, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι η όποια αλλοίωση έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας –προφανώς από ελληνικά χέρια– αφού υπήρξε ρητή διαβεβαίωση από τις γαλλικές αρχές ότι το δεύτερο αρχείο που εστάλη πρόσφατα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε σταλεί πριν από δυο χρόνια. Μάλιστα κατά την παραλαβή της λίστας υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου οικονομικών τοποθέτησε το δίσκο σε laptop και έδειξε τα αρχεία στην ελληνική αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί εκεί για να την παραλάβει. Εξάλλου, στο διαβιβαστικό έγγραφο αναφέρεται επί λέξει «κατά τις διαβεβαιώσεις δε αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου οικονομικών ο εκ νέο παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους αναφέρονται σε δυο λογαριασμούς ο πρώτος εκ των οποίων παρουσιάζει κατάθεση 1.022.000 δολαρίων. Ο δεύτερος είναι «κλειστός» και δεν μπορεί να εξακριβωθεί το ποσό που περιέχει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης που έγιναν για τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ».

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης συνέκριναν την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στην κατοχή του ο τέως υπουργός Οικονομικών και μεταγενέστερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος με αυτήν που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σειρά του θα διαβιβάσει το έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων στον πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο.


πηγή: capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: