Σελίδες

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η κηδεία που άργησε... 130 ολόκληρα χρόνια!



- Διαβόητος ληστής κηδεύεται... 130 χρόνια μετά το θάνατό του
- Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο φυλακής έναν αιώνα μετά

Η κυβέρνηση της Βικτώριας αποφάσισε να παραδώσει στους επιγόνους του τα οστά του διάσημου Αυστραλού ληστή Νεντ Κέλι που βρέθηκαν στην παλαιά φυλακή του Πέντριτζ της Μελβούρνης, έπειτα από 130 χρόνια.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η οικογένειά του ανακοίνωσε πως θα τα θάψει κοντά στους τάφους άλλων μελών της οικογένειας Κέλι, σε μια ιδιωτική κηδεία και ίσως και στήσουν άγαλμά του, γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Ο Νεντ Κέλι ήταν ληστής που θεωρήθηκε «λαϊκός ήρωας», γνωστός για τη δράση του υπέρ των φτωχών. Ξεκίνησε να κλέβει ζώα εκτροφής από τους πλούσιους και να τα μοιράζει στους φτωχούς, όντας εξοργισμένος με την άδικη κατανομή και τη μεροληψία της νομοθεσίας που οδηγούσε στις φυλακές του φτωχούς, ενώ απάλλασσε τους πλούσιους.

Μετά από ισχυρισμό αστυνομικού για πυροβολισμό του στον καρπό και φυλάκιση της μητέρας του Νεντ Κέλι, ο ίδιος μαζί με συγγενείς του αναζήτησαν καταφύγιο στο δάσος, όπου στην προσπάθεια διαφυγής του σκότωσε τρεις αστυνομικούς. Ακολούθησαν ληστείες σε δύο τράπεζες στις οποίες άφησε γράμμα 8.000 λέξεων, γραμμένο από τον ίδιο, για τους λόγους της ληστείας.

Δημοσιευμένη  εικόνα
* Η προκύρηξη για την σύλληψή του (15 Φεβρουαρίου 1879) *

Ο Νεντ Κέλι επικράτησε ως «λαϊκός ήρωας» και «σύμβολο της αντίστασης των Ιρλανδών στο βρετανικό κατεστημένο», έναντι εκείνων που τον αποκάλεσαν «ψυχρό εκτελεστή». 

Η χειροποίητη πανοπλία που φορούσε ο Κέλι κατά την τελευταία μάχη του με τους αστυνομικούς, καθώς και τα τελευταία του λόγια πριν τον κρεμάσουν στη Μελβούρνη το 1880 -αυτή είναι η ζωή- βοήθησαν στο να χτιστεί ο θρύλος του Νεντ Κέλι και να γίνει μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Αυστραλίας.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η περιπετειώδης ζωή του ενέπνευσε τον κινηματογράφο με αποτέλεσμα η ζωή του να γίνει δύο φορές ταινία με πρωταγωνιστές τους Μικ Τζάγκερ και Χιθ Λέτζερ.

Η εκταφή των οστών που βρέθηκαν μαζί με τα οστά 33 άλλων κρατουμένων στη Μελβούρνη, πραγματοποιήθηκε το 2009. Η ταυτοποίηση των οστών με τον διάσημο ληστή που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού το 1880 στη Μελβούρνη, έγινε κατόπιν τεστ DNA στον δισέγγονο της αδερφής του.



ΠΗΓΗ: news.gr | nedkellyforum.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: