Σελίδες

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αθώοι 6 από τους 8 αστυνομικούς για τη ζαρντινιέρα!!



Μαύρη πέτρα ρίχνει πίσω του ο Αυγουστίνος Δημητρίου μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου, Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης να αθωώσει τους 6 από τους συνολικά 8 αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για τον ξυλοδαρμό του, στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας». «Δεν θα ξανάρθω ποτέ στην Ελλάδα και θα το πω και σε άλλους να μην έρθουν. 

Εχει διαλυθεί η ζωή μου και έχω ακόμη ψυχολογικά προβλήματα.Περίμενα να λάμψει η Δικαιοσύνη, η οποία δεν έλαμψε στην περίπτωσή μου. Αν δεν ήταν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες, δεν θα είχαν καταδικαστεί ούτε οι δύο αστυνομικοί που καταδικάστηκαν σήμερα», δήλωσε στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, φανερά οργισμένος.

Ενοχοι

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έκρινε ενόχους δύο αστυνομικούς για το αδίκημα της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης» επιβάλλοντας σ' αυτούς ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων, με τριετή αναστολή. Κατά πλειοψηφία και λόγω αμφιβολιών αθώωσε τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και τον πρώην προϊστάμενο της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Με δάκρυα στα μάτια και με χαμόγελα δέχτηκαν την αθωωτική απόφαση οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Καταλυτική σημασία για την απόφαση των δικαστών φαίνεται πως είχε η διεξοδική εξέταση των βίντεο, από τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, που προβλήθηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα και κατέδειξαν τη συμμετοχή του καθενός κατηγορουμένου στο περιστατικό.

Απολογία

Ο συνταξιούχος σήμερα αστυνομικός, ο οποίος κατάφερε τα περισσότερα χτυπήματα στον Κύπριο, στην απολογία του ανέφερε: «Ηθελα να του κάμψω την αντίσταση. Θεωρούσα ότι θα μου φύγει. Τον χτύπησα για να τον σταματήσω, αλλά συνέχισε να αντιδρά. Οταν ήρθαν οι καθηγητές δεν μας είπαν "μη χτυπάτε το παιδί" αλλά ότι μας είδαν να σπάμε μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο και ότι "εσείς προκαλείτε τα επεισόδια". Υπήρξαν τεράστιες ανακρίβειες από την πλευρά του Δημητρίου. Ελεγαν ότι τον χτυπούσαμε επί 20 λεπτά και μέσα στο τμήμα, ενώ το περιστατικό έληξε μόλις του περάσαμε χειροπέδες».

Ο δεύτερος καταδικασθείς παραδέχτηκε ότι του έβαλε τρικλοποδιά για να τον ρίξει κάτω και ότι του πάτησε τα πόδια για να τον ακινητοποιήσει. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, προσπαθώντας να τον συλλάβουν, ενώ αναφέρθηκαν και στις πειθαρχικές κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Ζαχαρίας Μουράτης, μίλησε για διόγκωση της υπόθεσης λόγω της δημοσιότητας .«Το επεισόδιο συνίσταται μόνο στη δέσμευση και τίποτα παραπάνω. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων. Αν ο Δημητρίου δεν αντιδρούσε, δεν θα είχαμε αυτό το περιστατικό» σημείωσε και πρότεινε την αθώωση των δύο αξιωματικών και των τεσσάρων κατώτερων αστυνομικών. Για τους δύο αστυνομικούς που τον χτύπησαν είπε ότι: «Ηταν απαράδεκτος ο τρόπος αντίδρασής τους. Τα χτυπήματα τον έπληξαν σε καίρια σημεία και προκάλεσαν σοβαρό τραυματισμό» προτείνοντας την ενοχή τους.

Ποινές

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ενόχους όλους τους κατηγορουμένους επιβάλλοντάς τους ποινές φυλάκισης από 15 έως 36 μήνες, με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας ήταν ο ίδιος που είχε χειριστεί και προανακριτικά την υπόθεση και είχε πάρει καταθέσεις ανωμοτί από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Οι αθωωθέντες αστυνομικοί υποστήριξαν ότι δικαιώθηκαν έπειτα από τόσα χρόνια, ενώ ο πρώην διοικητής της κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είπε με παράπονο, ότι εξαιτίας της υπόθεσης αυτής υπέστη δύο στερήσεις βαθμών. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: