Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ στις λάμπες οικονομίας !!!

Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 κάποιος ανέβηκε σε μια καρέκλα για να αλλάξει μια καμένη λάμπα.

Η λάμπα ήταν απ αυτές τις καινούριες οικονομίας που έχουν υδράργυρο μέσα (γι’ αυτό και πρέπει να ανακυκλώνονται όταν καίγονται).

Η λάμπα ήταν ζεστή ακόμα και προφανώς του γλίστρησε και πέφτοντας στο πάτωμα έγινε κομμάτια (κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας).
Κατεβαίνοντας από τη καρεκλά ο τύπος έκανε το λάθος και πάτησε τα γυαλιά ενώ ήταν ξυπόλητος!Το αποτέλεσμα ήταν να… δηλητηριαστεί το πόδι του από τον υδράργυρο!

Πέρασε 2 βδομάδες στην εντατική με το φόβο να του ακρωτηριάσουν το πόδι.

Προς το παρόν του έχουν βάλει μια αντλία που απορροφά τον νεκρό ιστό του ποδιού!

Αν αντέχετε δείτε τις σχετικές φωτογραφίες!

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα


Γι αυτό πρέπει να δίνετε προσοχή σ’ αυτές τις λάμπες, κι αν τύχει και σπάσουν, σε καμιά περίπτωση μη πλησιάσετε και το εισπνεύσετε, ούτε να μαζέψετε τα γυαλιά με την ηλεκτρική σκούπα!

Περιμένετε 15 λεπτά να κατασταλάξει το αέριο με τη σκόνη της λαμπάς και σκουπίστε το πάτωμα με απλή σκούπα, βαλτέ τα κομμάτια σε πλαστικό σακουλάκι και ΜΗ το πετάξατε στα απλά σκουπίδια!

Γενικές προφυλάξεις για τους λαμπτήρες

Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων κρατάτε τους από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. 
Τοποθετήστε τον καμμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων της Φωτοκύκλωσης.
Σε περίπτωση που κατά την διαδικασία περισυλλογής σπάσει κάποιος λαμπτήρας είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
- Ανοίγουμε το παράθυρο-α για να αεριστεί καλά ο χώρος για αρκετές ώρες.
- Κατά την περισυλλογή των θραυσμάτων φοράμε γάντια.
- Μαζεύουμε τα υπολείμματα και τα κλείνουμε σε αεροστεγή συσκευασία.
- Τα μικροθραύσματα από τους λαμπτήρες να συλλεχθούν με μια αυτοκόλλητη ταινία και όχι με άλλο μέσο .
- Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιέχουν οι λάμπες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο.
- Το εναποθέτουμε σε κάδο λαμπτήρων.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομία χρησιμοποιήστε λαμπτήρες LED ( ημιαγωγών εκπομπής φωτός). Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο. Οι λαμπτήρες LED επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα φωτός, με κατανάλωση ενέργειας 10 φορές μικρότερη από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή 3-4 φορές μικρότερη από τους λαμπτήρες ΕΞΕ, διότι το φως που εκπέμπουν είναι κατευθυντικό και απόλυτα εστιασμένο με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση σε μικρότερη ισχύ λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες.
Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 30.000 -- 50.000 ώρες με προοπτικές να ξεπεράσουν τις 100.000 ώρες!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: