Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σπίτι σου, σπίτι μου ή σε μία ... κάψουλα;



Θα μπορούσες ποτέ να κλείσεις δωμάτιο σε pod hotel αν δεν είσαι Ιάπωνας ή ...μέλισσα; Ποτέ μη λες ποτέ. Η έλλειψη χώρου γίνεται μόδα!

Τα δωμάτια-«κάψουλες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τα γέμισαν τότε πολυάσχολοι γιαπωνέζοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήθελαν να πάρουν έναν αναζωογονητικό υπνάκο μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας στο γραφείο.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Την πρώτη φορά που μάθαμε εμείς οι Δυτικοί για τα pod hotels με τα δωμάτια-κάψουλες των Ιαπώνων το αντιμετωπίσαμε με απέχθεια. Στο μυαλό μας προβλήθηκαν εικόνες που κυμαίνονται από δυσοίωνες έως μακάβριες. Δωμάτια που μοιάζουν με θαλάμους κρεματόριου, δωμάτια που θυμίζουν νεκρικούς χώρους σε κατακόμβες, θάλαμοι κατάψυξης αστροναυτών από ταινίες του Κιούμπρικ ... ΟΚ! αρκετά με τα φρικιαστικά. 

Γεγονός είναι πάντως ένα: Η τραγική έλλειψη χώρου στο νησιωτικό σύμπλεγμα που κατοικούν οι Ιάπωνες, τους ανάγκασαν να υλοποιήσουν πρώτοι την ιδέα. Βέβαια απαιτείται κι ένας άλφα βαθμός ψυχαναγκασμού, που ως γνωστόν μόνο ένας Ασιάτης διαθέτει. 

Όπως και να 'χει, οι κάτοικοι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου κατέχουν εδώ και τρεις δεκαετίες το μονοπώλιο των "pod hotels". Ο αρχιτέκτονας Kisho Kurokawa σχεδίασε το πρώτο ξενοδοχείο αυτής της κατηγορίας που άνοιξε στην Οσάκα το 1979. Από τότε τα ξενοδοχεία-κάψουλες πολλαπλασιάστηκαν. 

Τελευταίο mega-hotel στην κατηγορία ήρθε να προστεθεί το 9th Kyoto, ένα pod hotel με 125 κάψουλες που περιέχουν ένα κρεβάτι και μια λάμπα φθορίου. Κάνοντας check in με 45 περίπου ευρώ κλείνεις μια κάψουλα για 9 ώρες: Μια ώρα συνολικά για μπάνιο, άλλες επτά για ύπνο και μια ώρα ακόμα extra για να κάνεις βόλτες στο Κιότο, την πόλη που βρίσκεται. 

Δημοσιευμένη  εικόνα

Θα πιάσει αυτή η ιδέα; Η απάντηση είναι -δυστυχώς- ναι. Κι όχι μόνο. 59 ακόμα ξενοδοχεία αυτού του τύπου θα ανοίξουν σε όλο τον πλανήτη τα επόμενα οκτώ χρόνια. Οι μιμητές πληθαίνουν. Στη Νέα Υόρκη πρόκειται να ανοίξει του χρόνου ένα ξενοδοχείο με 669 δωμάτια-κάψουλες. 

Τώρα, αυτά τα δωμάτια γίνονται «μόδα» στην Κίνα. Ήδη άνοιξε τις λιλιπούτειες πόρτες του το πρώτο ξενοδοχείο του είδους στην επαρχία Σάντονγκ με 100 δωμάτια, όπου οι ενοικιαστές προσπαθούν να χωρέσουν σε 1 μ. πλάτος, 1,20 ύψος και δύο μέτρα μήκος. Παρά τη στενότητα του χώρου πάντως, έχουν στη διάθεση τους τηλεόραση LCD, Wi-Fi, ένα μικρό γραφείο, μια μικρή τουαλέτα και ένα στρώμα.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, στην Κίνα τα δωμάτια-κάψουλες νοικιάζουν άνεργοι με το μήνα, ταξιδιώτες ή ακόμη και περίεργοι που θέλουν να έχουν μια αίσθηση της έλλειψης χώρου που αυτά προσφέρουν. Είναι δε ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νέων.

Μια νύχτα εκτός εποχής σε αυτά, κοστίζει μόλις λίγο πάνω από 5 ευρώ ενώ η τιμή διπλασιάζεται σην υψηλή περίοδο φτάνοντας τα 9 ευρώ.

Ακόμα δεν έχουμε δει τις μέλισσες και τους μεταξοσκώληκες να καταθέτουν μήνυση για την παράνομη εκμετάλλευση της δικής τους πατέντας. Μάλλον περιμένουν να γελάσουν πρώτα...

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΠΗΓΗ: menslounge.gr | lifo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: