Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αποζημίωση - μαμούθ για την πτώση του Σινούκ


Αποζημιώσεις «μαμούθ» καλείται να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όταν η πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ στοίχισε τη ζωή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ', των 11 ατόμων της συνοδείας του και των 6 μελών του πληρώματος.

Η επιτροπή των πραγματογνωμόνων δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου. Φωτογραφία από τη διαδικασία ανάσυρσης του Σινούκ
Η επιτροπή των πραγματογνωμόνων δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου. Φωτογραφία από τη διαδικασία ανάσυρσης του Σινούκ
Περίπου οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία της 11ης-9-04 και ύστερα από αλλεπάλληλες έρευνες και πορίσματα δικαστική απόφαση δικαιώνει την οικογένεια του άτυχου 36χρονου τότε κυβερνήτη του ελικοπτέρου επιδικάζοντας (στη γυναίκα και στον γιο του) αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης ύψους περίπου 700.000 ευρώ μαζί με τους τόκους.
Η δικαστική απόφαση ανοίγει, πάντως, τον ασκό του Αιόλου για το Δημόσιο, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αντικειμενική ευθύνη του για αποζημίωση, ανεξάρτητα από το αν υπήρξε ή όχι κάποια συγκεκριμένη υπαιτιότητα οργάνων του, που εδώ δεν αποδείχθηκε. Και κρίνει ότι το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποζημιώνει λόγω ψυχικής οδύνης τους συγγενείς όλων των θυμάτων λόγω πτώσης αεροπλάνου ή ελικοπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί η διενέργεια στρατιωτικής πτήσης αποτελεί από τη φύση της ιδιαίτερη πηγή κινδύνων αναγκαίων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Γεγονός που σημαίνει ότι το Δημόσιο πρέπει να βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για αποζημίωση συγγενών σε πολλές ακόμα τραγωδίες για την ψυχική οδύνη τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν δοθεί άλλου είδους ποσά για συντάξεις, εφάπαξ βοηθήματα, ειδικές χρηματικές αρωγές κ.λπ. Η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη δικαίωση συγγενών και των υπολοίπων θυμάτων της τραγωδίας στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας.
Η Επιτροπή Πραγματογνωμόνων δεν μπόρεσε να διακριβώσει τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, ούτε εντόπισε κάποια παράνομη πράξη ή παράλειψη από όργανα του Δημοσίου (κατά την πτήση, τις επιθεωρήσεις συντήρησης του ελικοπτέρου κ.λπ.).
Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε ευθύνη μελών του πληρώματος για την τραγωδία, το Δημόσιο υποστήριζε ότι δεν ευθύνεται προς αποζημίωση, αφού δεν υπάρχει παράνομη διοικητική πράξη, παράλειψη ή υλική ενέργεια, καθώς και ότι η συγκεκριμένη πτήση δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν εξυπηρετούσε κρατικό σκοπό, αλλά είχε χαριστικό χαρακτήρα.
Στρατιωτική πτήση
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση από το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου Χαλκιδικής) απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, κρίνοντας ότι υπάρχει αντικειμενική ευθύνη του και ότι επρόκειτο για στρατιωτική πτήση που από τη φύση της αποτελούσε ιδιαίτερη πηγή κινδύνων αναγκαίων για την εξυπηρέτηση κρατικού σκοπού και συνακόλουθα του δημοσίου συμφέροντος, αφού η αποστολή αφορούσε στην ασφαλή μεταφορά του Πατριάρχη και της συνοδείας του στο Αγιον Ορος, είχε καθαρά προσκυνηματικό χαρακτήρα και σχετιζόταν με τον ρόλο του Πατριαρχείου για τη διατήρηση και διάδοση της Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής πίστης σε χώρες της Αφρικής.

Το Δημόσιο προσπάθησε να μειώσει τις αποζημιώσεις επειδή καταβλήθηκαν στη χήρα ειδική σύνταξη, καθώς και εφάπαξ βοηθήματα και χρηματικές αρωγές ύψους περίπου 200.000€ κατά την 6ετία μετά την τραγωδία.
Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης
Η ψυχική οδύνη της συζύγου και του παιδιού

Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αυτά στοιχεία και ότι την ψυχική οδύνη της επέτεινε η διαδικασία αναγνώρισης της ταυτότητας του διαμελισμένου πτώματος στο νεκροτομείο, επιδίκασε αποζημίωση 180.000€ συν τόκους υπερημερίας 4 ετών. Επίσης επιδίκασε αποζημίωση 400.000€ (συν τόκους) στο ανήλικο παιδί που ήταν μόλις 2,5 ετών κατά την πτώση και στερήθηκε αιφνιδίως την πατρική στοργή και φροντίδα σε πολύ μικρή ηλικία, με συνέπεια να κλονιστεί έντονα ο συναισθηματικός του κόσμος και να επηρεάζεται η ψυχική του κατάσταση, αφού όσο μεγαλώνει και σχηματίζει ώριμη πνευματική προσωπικότητα θα αισθάνεται εντονότερα τον ψυχικό πόνο από την έλλειψη του πατέρα του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: