Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Παπακωνσταντίνου: Δεν θέλω παραγραφή.Είμαι αθώος!Το πρόσωπο στο οποίο πέφτουν τις τελευταίες μέρες όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι του πρώην τσάρου της Οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι το κεντρικό πολιτικό πρόσωπο, αφού η δημοσιοποίηση των ονομάτων που έλειπαν από τη λίστα Λαγκάρντ είναι συγγενείς του. Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να τον οδηγήσει κατηγορούμενο σε Ειδικό Δικαστήριο, αν δεν παραγραφούν τα αδικήματα, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί και δηλώνει πως είναι αθώος.

«Δε με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δε επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ» φέρεται να δήλωσε ο πρώην υπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα το Έθνος της Κυριακής.

Για 4 κακουργήματα θα δώσουν εξηγήσεις οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου

Kακουργηματικού χαρακτήρα τα 4 από τα 5 συνολικά αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν σήμερα οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γ.Παπακωνσταντίνου στους οικονομικούς εισαγγελείς. Προσήλθαν με την ιδιότητα των υπόπτων για τη διάπραξη 5 αδικημάτων και πήραν προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα.

Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης, που εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ ως δικαιούχοι λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα, κλήθηκαν από τους Εισαγγελείς για εξηγήσεις με την ιδιότητα των ύποπτων για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων (τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος) και σήμερα δια των συνηγόρων τους έλαβαν προθεσμία για τις καταθέσεις τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

1. Ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»
2. Ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50
3. Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα
φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.
4. Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς την Πέμπτη άνοιξαν τον κύκλο των καταθέσεων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών και φέρονται τις επόμενες ημέρες να σκοπεύουν να εξετάσουν για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας, όλα τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο την επίμαχη περίοδο που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο από την τότε ομόλογο του κ. Λαγκάρντ. Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν και σε ποιόν ή ποιους υπαλλήλους παρέδωσε την λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τι εντολή.

Ο ίδιος πάντως στην εξέταση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο υλικό το είχε παραδώσει σε συνεργάτη του γραφείου του, που δεν είχε κατονομάσει, για να το φυλάξει.

spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: