Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ποιοί "μεγάλοι παίχτες" πόνταραν και έχασαν φήμη και αμύθητα ποσά στη ρουλέτα του Grexit;


Δεν ήταν μόνο οι… Μάγιας που έπεσαν έξω στις εσχατολογικές τους προφητείες περί συντέλειας του κόσμου. Ήταν και οι Κασσάνδρες των αγορών, οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους για το δεύτερο χειρότερο σενάριο καταστροφής του 2012: Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως το τέλος του κόσμου -αν τελικά διαβάζετε αυτές τις γραμμές- έτσι και η περίφημη Grexit απλά δεν συνέβη, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις ορισμένων από τα πιο βαρύγδουπα ονόματα του διεθνούς επενδυτικού… τζετ σετ. Επιφανείς οικονομολόγοι, σουπερεπιτυχημένοι κερδοσκόποι, μεγαβαρώνοι του χρηματοικονομικού κλάδου και πολυεθνικοί τραπεζικοί κολοσσοί που έσπευσαν να? ξεπροβοδίσουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη βρέθηκαν στο τέλος του 2012 εκτεθειμένοι, έχοντας δεχθεί σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία τους και -όσοι στοιχημάτισαν στο Grexit- «κλαίγοντας» διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Χρειάστηκε βέβαια η Ελλάδα και η Ευρώπη να φτάσουν στο παρά πέντε για να βάλουν τέλος στα όποια σενάρια-τρόμου για τη συνοχή της Ευρωζώνης και την ακεραιότητα του κοινού νομίσματος. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους εταίρους της δόθηκε στο πρόσφατο Eurogroup έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις (όχι πάντα με ευθύνη της Αθήνας), κάτι που καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς έδινε τροφή στις Κασσάνδρες.

Οι τελευταίες είχαν ξεκινήσει τα τροπάρια της καταστροφής από τις αρχές της χρονιάς, κορύφωσαν τις παρεμβάσεις τους στη διεθνή σκηνή το Καλοκαίρι και συνέχισαν απτόητες μέχρι να αποστομωθούν από το πρόσφατο Eurogroup. Το αποφασιστικό του μήνυμα ανέτρεψε πλήρως το μέχρι πρότινος αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα: όχι μόνο «σκότωσε» τα όποια σενάρια καταστροφής, αλλά προκάλεσε και την προ ημερών πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s κατά 6 ολόκληρες βαθμίδες. 

Η κίνηση αυτή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης δεν είχε μόνο τον προφανή συμβολισμό, δηλαδή το τέλος του Grexit, αλλά και πρακτικές συνέπειες για όσους είχαν ποντάρει ενάντια σε μια ελληνική επιτυχία. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ μετουσιώθηκε σε ζημίες για πολλούς και τρανούς των διεθνών αγορών, η αποτυχία των οποίων πέρασε κάθε άλλο παρά απαρατήρητη. 

Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο ηχηρά ονόματα εξ αυτών και τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις που αποτελούσαν μια μόνιμη δαμόκλειο σπάθη πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όχι πια.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Οι «γκουρού»

ΤΖΟΝ ΠOΛΣΟΝ
Πλουτίζει με… καταστροφές

Ο πρώτος που άναψε «φωτιές» στην Ευρωζώνη για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ο διαβόητος κερδοσκόπος Τζον Πόλσον. Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής που θησαύρισε ποντάροντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών το 2007 – 2008 επιχείρησε να εξαργυρώσει ακόμα μια καταστροφή. «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκαλώντας έτσι τη διάλυση της ζώνης του ευρώ», δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στο δίκτυο Bloomberg Businessweek. Αποτέλεσμα: Ο Μάρτης αποδείχθηκε? γδάρτης για τα funds του και παρά τις διορθωτικές του κινήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πρόσφατα παραδέχθηκε ότι θα καταγράψει φέτος σημαντικές ζημιές ως συνέπεια αποτυχημένων στοιχημάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση.

ΡΟΤΖΕΡΣ
Βιάστηκε…

Ένας ακόμα «Μίδας» των διεθνών αγορών, ο Τζιμ Ρότζερς, βιάστηκε τον περασμένο Μάιο να προαναγγείλει μέσω του CNBC την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ίσως να επηρεάστηκε από την πολιτική αβεβαιότητα που είχε προκαλέσει η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις τότε εκλογές. Ο τέως συνεταίρος του Τζορτζ Σόρος και θεωρούμενος παγκόσμια αυθεντία στις αγορές εμπορευμάτων είχε σπεύσει να «αδειάσει» το χαρτοφυλάκιό του από επενδύσεις σε ευρώ. Ο ίδιος και μέσα από τις σελίδες της «Η» έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της. Αυτό θεωρούσε ότι θα σήμαινε αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το 2013, μετά τις γερμανικές εκλογές, ίσως δει ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος…

ΡΟΘΤΣΙΛΝΤ
Ζήλεψε τη δόξα του Σόρος

Τη δόξα του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος το 1992 κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια μέσα σε μια μέρα καθώς και τον τίτλο του «ανθρώπου που γονάτισε την Τράπεζα της Αγγλίας», φαίνεται πως ζήλεψε ο ΛόρδοςΤζέικομπ Ρόθτσιλντ, ποντάροντας σχεδόν 200 εκατ. δολάρια κατά της Ελλάδας μέσω της RIT Capital Partners, του ύψους 1,9 δισ. στερλινών επενδυτικού οχήματος στο οποίο είναι εκτελεστικός πρόεδρος. Τυχόν έξοδο της χώρας από το ευρώ θα μετέτρεπε το στοίχημα του 4ου Ρόθτσιλντ, μέλους της επιφανούς τραπεζικής οικογένειας, σε χρυσωρυχείο! Ατυχώς για εκείνον (και για τους απανταχού συνωμοσιολόγους που «ηλεκτρίζονται» στο άκουσμα του ονόματος Ρόθτσιλντ) η Grexit δεν ήρθε ποτέ.

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ
Ο Δρ. Καταστροφή

Ο ίδιος δεν κερδοσκοπεί (επαγγελματικά τουλάχιστον), όμως, συμβουλεύει όσους κερδοσκόπους, αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ζητήσουν τα φώτα του. Οι μετοχές του είχαν εκτοξευτεί στα ύψη μετά το 2008, όταν και αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ο άνθρωπος που προέβλεψε πρώτος τη μεγάλη πιστωτική κρίση. Φέτος, όμως, μάλλον πήραν την κατιούσα μετά την ατυχή του πρόβλεψη τον περασμένο Αύγουστο -μέσω twitter- ότι «το δρακόντειο πρόγραμμα της τρόικας εξασφαλίζει επιδείνωση της ύφεσης που θα πυροδοτήσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έως το 2013. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει του χρόνου». Ωστόσο, οι φαν του αποκαλούμενου και Δρ. Καταστροφή του δίνουν πίστωση χρόνου μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα…

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΕΛ ΕΡΙΑΝ
Διαψεύστηκε και αυτός…

Η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ήταν για την Pacific Investment Management Co (αλλιώς Pimco), την εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων στον κόσμο, ένα βασικό θέμα στην επενδυτική της στρατηγική για το 2012. Χάρη στην εκτεταμένη προβολή που έχουν οι θέσεις της στα αμερικανικά ΜΜΕ, η εν λόγω στρατηγική εκφράστηκε συχνότατα από ουκ ολίγα επιφανή στελέχη της. Ουδέν επιφανέστερον όμως του Μοχάμεντ Ελ Εριάν, διευθύνοντα συμβούλου της Pimco, ο οποίος ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου έδινε πιθανότητα 60% – 70% στην αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Χρονικά, ήταν η τελευταία Κασσάνδρα που διαψεύστηκε.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Οι μεγατράπεζες

UBS
«Η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει»

Οι οικονομολόγοι του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού είχαν πολλή δουλειά το 2012 ασχολούμενοι ενδελεχώς με τα σενάρια καταστροφής της Ευρωζώνης, τα οποία είχαν όλα ως αφετηρία την Ελλάδα. Ήδη από την περίοδο του περίφημου PSI η UBS θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος παρέμενε μη βιώσιμο κι ως εκ τούτου θα χρειαζόταν αναπόφευκτα μια νέα αναδιάρθρωση πιθανότατα στο 2013. Αυτό, τον περασμένο Απρίλιο, σήμαινε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη». Το τελευταίο Eurogroup και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P την διέψευσαν, όμως, όσο μεγάλο κι αν ήταν αυτό το πλήγμα στο πρεστίζ της, η ελβετική τράπεζα έχει και μεγαλύτερα προβλήματα: θα χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων επειδή συμμετείχε στη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων στην αγορά του Λονδίνου (Libor)…

CITIGROUP
«Πιθανότητες 90% η Ελλάδα να βγει από το ευρώ»

Μια «ανάσα» από το? 100% έφτασε για τους αναλυτές της Citigroup η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Για την ακρίβεια, ο αμερικανός τραπεζικός γίγαντας δημοσιοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο έκθεση στην οποία εξέφραζε την άποψη πως υπήρχαν «πιθανότητες 90% η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εντός των επόμενων έξι μηνών». Μάλιστα, δεν απέκλειε αυτό να συνέβαινε ακόμη και την περίοδο Σεπτεμβρίου ? Oκτωβρίου εάν η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από την τρόικα καταδείκνυε πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είχε εκτροχιαστεί. Τυπικά, η εν λόγω πρόβλεψη έχει ακόμα δυο μήνες περιθώριο να αποδειχθεί σωστή…

JPMORGAN
«Στο 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας»

Η πολιτική κρίση του Μαΐου οδήγησε τους αναλυτές της JPMorgan να προτάξουν το σενάριο της Grexit. Όπως τόνιζαν οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είχαν εκτοξευτεί στο 50%, από 20% που ήταν πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Μάλιστα, παρέμειναν υψηλές για τους αναλυτές του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού μέχρι το Φθινόπωρο όταν η JPMorgan αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τον όρο Grexit, αντικαθιστώντας τον με έναν όρο δικής της έμπνευσης. Ο λόγος για το Grimbo, έναν συνδυασμό των αγγλικών λέξεων Greece και limbo (σ.σ. αβεβαιότητα, εκκρεμότητα). Αμφότεροι οι όροι απαξιώθηκαν από τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και το «πράσινο φως» που άναψε για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας…

Πηγή: imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: