Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μερικώς υπεύθυνη για τη μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα η Shell



Με το σκεπτικό ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει εμποδίσει την πράξη δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις της δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Shell είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα.Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Shell να αποζημιώσει με άγνωστο ποσό έναν αγρότη, αλλά απέρριψε τέσσερις άλλες αγωγές που είχαν κατατεθεί εις βάρος της ολλανδικής μητρικής εταιρείας.

Η υπόθεση αφορά την αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth ("Φίλοι της Γης") το 2008 στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Shell διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και της θάλασσας στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα. Οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον πετρελαϊκό κολοσσό ως υπεύθυνο για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων από το 2004 έως το 2007 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, που δεν είχαν μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει προηγούμενο για αξιώσεις απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες. Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα της Shell ότι οι πετρελαιοκηλίδες προκλήθηκαν από σαμποτάζ και όχι από κακή συντήρηση των εγκαταστάσεών της, όπως ισχυρίζονταν οι Νιγηριανοί. Οι Νιγηριανοί--ψαράδες και αγρότες--υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να θρέψουν πλέον τις οικογένειές τους επειδή η περιοχή μολύνθηκε από πετρέλαιο από τους αγωγούς της Shell και από τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατατέθηκε αγωγή εις βάρος ολλανδικής εταιρείας σε τοπικό δικαστήριο για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε θυγατρική της.

Η αγωγή στρέφεται εναντίον της μητρικής εταιρείας της Shell στην Ολλανία και της θυγατρικής της στη Νιγηρία Shell Petroleum Development Co (SPDC). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στην Αφρική, με καθημερινή παραγωγή μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου.



news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: