Σελίδες

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Αφρικανική είσοδος στις «αρένες» των smartphones και των tablets


Στις «αρένες» των smartphones και των tablets εισέρχεται δυναμικά η αφρικανική εταιρεία VMK, του Κονγκολέζου επιχειρηματία Βερόν Μανκού.

Ο Μανκού έχει σχεδιάσει ένα smartphone και ένα tablet, τα οποία θα κατασκευάζονται στην Κίνα. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για συσκευές με Android, και κοστολογούνται στα 170 δολάρια για το smartphone και στα 300 για το tablet.

«Μόνο οι Αφρικανοί μπορούν να ξέρουν τι χρειάζεται η Αφρική» είπε ο Μανκού μιλώντας στη συνδιάσκεψη Tech4Africa στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Η Apple είναι μεγάλη στις ΗΠΑ, η Samsung είναι μεγάλη στην Ασία, και θέλουμε η VMK να είναι μεγάλη στην Αφρική» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το blog Smartplanet, που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας, το tablet διαθέτει συνδεσιμότητα Wi-Fi και 4 GB αποθηκευτικού χώρου. Το όνομά του είναι Way-C («φως των άστρων» στη γλώσσα Λινγκάλα). Το smartphone, από πλευράς του, έχει κάμερες εμπρός και πίσω, και οθόνη 3,5 ιντσών. Οι δύο συσκευές σχεδιάζεται να πωληθούν σε δέκα χώρες της δυτικής Αφρικής, καθώς και σε Βέλγιο, Γαλλία και Ινδία, ενώ ο Μανκού έχει δηλώσει πως ελπίζει να κυκλοφορήσει και ένα φθηνότερο tablet για φοιτητές.

Το έργο της VMK είναι δύσκολο, καθώς στην αφρικανική ήπειρο έχουν θέσει γερές βάσεις η RIM (Blackberry), που παραμένει ισχυρή στην Αφρική παρά την πτώση της στη Δύση, και η Nokia (που συνεργάζεται στενά με το Facebook). Ωστόσο, στη «Μαύρη Ήπειρο» έχουν αυξηθεί αυτοί που επιθυμούν να βλέπουν προϊόντα τα οποία έχουν αναπτυχθεί και κατασκευαστεί σε αφρικανικές χώρες.

H εταιρεία έχει δεχτεί επικρίσεις όσον αφορά το κατά πόσο είναι όντως «αφρικανικές» κάποιες συσκευές που κατασκευάζονται στην Κίνα, ωστόσο η VMK απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας πως ο σχεδιασμός είναι αμιγώς αφρικανικός, και ότι τα όποια «πυρά» προέρχονται είτε από ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν πως «τίποτα καλό δεν μπορεί να έρθει από την Αφρική» είτε από μελλοντικούς ανταγωνιστές.


kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια: