Σελίδες

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Βιβλιοπωλείο της Αθήνας στα 49 ωραιότερα του κόσμου!



Το αθηναϊκό βιβλιοπωλείο περιλήφθηκε στο λεύκωμα «Book shops», με τα 49 καλύτερα βιβλιοπωλεία του κόσμου...

Κι όμως, μέσα στο «βομβαρδισμένο» τοπίο της κρίσης στην Αθήνα, υπάρχουν πραγματικές οάσεις, που κατορθώνουν να μπουν στο διεθνή χάρτη με τους καλύτερους προορισμούς. Μια τέτοια διάκριση κέρδισε ο «Παπασωτηρίου» στην Πανεπιστημίου.

Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν (με ειδίκευση στα βιβλία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης) συμπεριέλαβε το βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημίου, απέναντι ακριβώς από την περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία, στα 49 καλύτερα του κόσμου. 

Στις σελίδες 126-129 του «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».δεσπόζουν μεγάλες φωτογραφίες του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, με τις περίφημες αναγεννησιακές παραστάσεις που κοσμούν τους τοίχους και του δίνουν μια κλασική εσάνς. Από ψηλά τραβηγμένες αναδεικνύουν την ευρύτητα του χώρου αλλά και την απλότητα στη διαμόρφωσή του.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Mια ματιά στα άλλα βιβλιοπωλεία του καταλόγου...

Από τα πρώτα, το περίφημο El Ateneo Grand Slpendid στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, ένας ναός του βιβλίου:

Δημοσιευμένη  εικόνα

το Apodon στην Ξιαμέν της Κίνας:

Δημοσιευμένη  εικόνα

το Librairie La Fontaine στη Λωζάννη της Ελβετίας:

Δημοσιευμένη  εικόνα

...αλλά και το σκοτεινό Prologue στη Σιγκαπούρη:

Δημοσιευμένη  εικόνα

Ο ίδιος κατάλογος περιλαμβάνει το εκκεντρικό όσο και εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο Selexyz Dominicanen στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε μια γοτθική εκκλησία του 13ου αιώνα, με τα τζαμωτά του, τα σταυροθόλια και τα οξυκόρυφα τόξα να δημιουργούν ένα επιβλητικό στέγαστρο για τα βιβλία όλου του κόσμου:

Δημοσιευμένη  εικόνα

Υπάρχει ακόμη το ατμοσφαιρικό και πάντα κλασικό Shakespeare and Company στο Παρίσι:

Δημοσιευμένη  εικόνα

Κάθε βιβλιοπωλείο σε αυτή τη συλλογή τιμά με την αισθητική του μια πόλη. 

Τα βιβλιοπωλεία είναι χώρος συνάντησης για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, την προώθηση του πιο οικονομικού και συνάμα υψηλής ποιότητας πολιτιστικού προϊόντος. Είναι όμως και χώροι αρχιτεκτονικής έκφρασης. 

Ετσι, ο Παπασωτηρίου βρήκε θέση σε αυτό το λεύκωμα, χάρη στο κατάστημα που άνοιξε το 2005 και ξετυλίχθηκε σε 869 τ.μ. Ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κολοκυθάς ήθελε ο χώρος να επικοινωνεί με το κτίριο την Αθηναϊκή Τριλογία αλλά και να προσφέρει μια αίσθηση σπιτιού. 

Γι αυτό χρησιμοποίησε ξύλινα πατώματα, δερμάτινα καθίσματα, απαλό φωτισμό από φωτιστικά που παραπέμπουν σε σπίτι, ενώ δημιούργησε γωνιές για πιο ιδιωτικές αναγνώσεις.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr | tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: