Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

5,8 ευρώ για το φαγητό του παράνομου μετανάστη, 2,2 ευρώ του φοιτητή



Όργιο κερδοσκοπίας από εταιρείες catering στα κέντρα παραμονής – Περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ δίνονται ετησίως για τη σίτιση 12.000 μεταναστών, ενώ δεν περισσεύουν παρά ψίχουλα για το καθημερινό γεύμα των άπορων σπουδαστών

Σε μια περίοδο που κοινωνικές ομάδες αναλαμβάνουν καθημερινά τη διάθεση γευμάτων σε άπορους συμπολίτες μας λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών πρόνοιας, το κράτος επιλέγει να... δαπανά περισσότερα χρήματα για τη σίτιση των μεταναστών παρά για τους φοιτητές ή τους άπορους Έλληνες.

Ειδικότερα, ενώ το υπουργείο Παιδείας, όπως παρουσιάζουμε, δαπανά 2,2 ευρώ ανά άτομο για τη σίτιση στις φοιτητικές εστίες, η σίτιση των μεταναστών αποδεικνύεται «γκουρμέ», μια και το κόστος της είναι πολλαπλάσιο, φτάνοντας κατά περίπτωση στα 12 ευρώ ή κατά μέσο όρο τα 5,8 ευρώ ανά άτομο ημερησίως.

Κάπως έτσι, περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ ετησίως δίνονται για τη σίτιση των μεταναστών μέσω εταιρειών catering στα ανά την επικράτεια κέντρα κράτησης, ενώ το ποσό μεγαλώνει κατά πολύ περισσότερο για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών τους, φτάνοντας στα 20 ευρώ ημερησίως. Κι αυτό, ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι έως και τέσσερις φορές λιγότερα, αν κρίνουμε από το κόστος σίτισης των Ελλήνων φοιτητών.

Πλήθος καταγγελιών

Το θέμα ανακίνησαν η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας και ομάδες πολιτών. Στα μέσα του περασμένου φθινοπώρου, οι τοπικές αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν ότι η εταιρεία catering της περιοχής είχε εις βάρος της πλήθος καταγγελιών για αλλοιωμένα τρόφιμα, καθώς αρκετά ήταν τα παράπονα μεταναστών για δηλητηριάσεις και κακή ποιότητα. Παράπονα που λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε εξέγερση τους εκεί κρατούμενους παράνομους μετανάστες. Με πρωτοβουλία της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης στάλθηκε, λοιπόν, αίτημα να κριθεί ακατάλληλη η εν λόγω εταιρεία, η οποία παρείχε 250 μερίδες ημερησίως έναντι 500 της ανταγωνιστικής της.

Ω του θαύματος, όμως, οι ελεγκτικές αρχές της Αθήνας όχι μόνο δεν συναίνεσαν στην αποπομπή της πρώτης εταιρείας, αλλά αντιθέτως απαίτησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας να δώσει κι άλλες μερίδες στην εν λόγω επιχείρηση, αφαιρώντας αυτές από την ανταγωνιστική επιχείρηση με το πρόσχημα της «ίσης μεταχείρισης».

Τότε άρχισε να ξετυλίγεται από τη μεριά συνεργατών του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια το κουβάρι της διαπλοκής.

Έπειτα από ενημέρωση που είχαν, συνεργάτες του υπουργού πληροφορήθηκαν ότι το ποσό ανά μερίδα που πανελλαδικά οι επιχειρήσεις catering λάμβαναν για τα γεύματα των παράνομων μεταναστών έφτανε μεσοσταθμικά στο ποσό των 5,8 ευρώ.

Μάλιστα το πρόβλημα γινόταν μεγαλύτερο σε άλλες μονάδες κράτησης μεταναστών καθώς, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος Δένδια, στη Θράκη εταιρεία catering έδινε μερίδες φαγητού με χρέωση έως και 12 ευρώ ανά άτομο. Τότε, προσωπικά ο υπουργός απαίτησε τη διακοπή της συνεργασίας, μεριμνώντας να υπάρξει προσφορά κάτω από 5 ευρώ ανά μερίδα.

Κόστος ανά μερίδα

Το σοκ, όμως, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερο για τους συνεργάτες του υπουργού όταν ρώτησαν και πληροφορήθηκαν πόσο είναι το κόστος ανά μερίδα στη σίτιση των φοιτητών στις εστίες του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας δίνει 1,8 ευρώ ανά μερίδα, δηλαδή αποδίδει κόστος έως και τέσσερις φορές μικρότερο σε σύγκριση με αυτά που δίνει η Αστυνομία.

Μάλιστα σε έγγραφο διαγωνισμού σίτισης του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Διεύθυνση Προμηθειών) της 14/9/2012, που αφορά διαγωνισμό για τη σίτιση 100 Ελλήνων απόρων φοιτητών, βλέπουμε πως η τιμή που απαιτείται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι 2,2 ευρώ ανά άτομο-μερίδα ημερησίως συν ΦΠΑ. Το πρόβλημα γίνεται κατανοητό εάν δούμε το τελικό ετήσιο ποσό που δίνει το Ελληνικό Δημόσιο για τη σίτιση των 12.000 μεταναστών που κρατούνται στα διάφορα κέντρα, καθώς αυτό φτάνει στα 25 εκατ. ευρώ! Το ποσό αυτό ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη το εύρος των τιμών ανά περιοχή της χώρας.

Ανατρέχοντας μάλιστα και σε παλιότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Λευτέρη Οικονόμου, βλέπουμε ότι το μέσο ημερήσιο κόστος ανά μετανάστη αγγίζει τα 20 ευρώ σε διάφορες δαπάνες, ποσό σαφώς προκλητικό σε μια περίοδο που χιλιάδες είναι οι άποροι Έλληνες συμπολίτες μας. Πάντως οι αναθέσεις σε τοπικές εταιρείες της σίτισης των μεταναστών είναι ένα μείζον θέμα. Η μεν κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησε σε αυτό το μέτρο για να κάμψει τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας δουλειά σε εργαζομένους των εταιρειών αυτών βάσει του άρθρου 8 του Νόμου 3907/26-1-2011, ωστόσο οι αναθέσεις αυτές έχουν εξελιχτεί σε ένα όργιο συναλλαγής και φυσικά σπατάλης σε τοπικό επίπεδο.

Αναθέσεις συσσιτίων με περίεργη «οσμή»

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που χωρίς να είναι ασφαλιστικά ενήμερες έχουν αναλάβει έργα σίτισης στα κατά τόπους κέντρα κράτησης. Κι αυτό λόγω σχέσεων με τοπικούς κυρίως πολιτικούς παράγοντες. Ήδη έχει δημιουργηθεί σάλος με αναθέσεις σε εταιρεία catering που φέρεται να διατηρεί σχέσεις με πρώην περιφερειάρχη, ενώ τέτοιο είναι το θράσος κάποιων τοπικών επιχειρηματιών που φτάνουν στο σημείο να εκδίδουν επιστολές διαμαρτυρίας επειδή εταιρείες από την Αθήνα πηγαίνουν και «χτυπάνε» τις δουλειές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιστολής διαμαρτυρίας των επιμελητηρίων και ομοσπονδιών της Θράκης προς τον πρωθυπουργό για να ανατεθεί η σίτιση σε τοπικές επιχειρήσεις. Για τις τελικές τιμές, βέβαια, που είναι πολύ ακριβές, ούτε κουβέντα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 20/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: