Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τέλος εποχής για τον ΟΚΑΝΑ... Στον αέρα χιλιάδες τοξικομανείς



Στον αέρα χιλιάδες τοξικομανείς τη στιγμή που διπλασιάζονται οι μολύνσεις με τον ιό του Aids. Τέλος εποχής για τον ΟΚΑΝΑ προαναγγέλλει η πρόεδρος του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα πάγωσαν. 

Η διοίκηση προχωρά άμεσα στην σταδιακή αναστολή των λειτουργιών του Οργανισμού, ενώ χθες ήταν η πρώτη ημέρα από την ημερομηνία ίδρυσής του, που το σύνολο των εργαζομένων δεν πληρώθηκε για το δεκαπενθήμερο της εργασίας του. 

Σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη, η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού έφθασε μόλις τα 18 εκατ. ευρώ όταν, όπως ανέφερε, η μισθοδοσία του προσωπικού αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ. Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας που αντανακλά και στις υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, απασχόλησε πριν από τρεις ημέρες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ,σε άρθρο του οποίου αναφέρεται πως στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιδημία της λοίμωξης του Aids μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών.

Οι νέες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα θεραπείας του, μετά την περικοπή του προϋπολογισμού που διαθέτει σχεδόν στο μισό. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που η ομάδα έχει κάνει, καθώς σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κέντρων του στην Αθήνα, στην προσπάθεια του να περιορίσει νέες μολύνσεις. 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες», δήλωσε η Μ. Μαλλιώρη σε συνέντευξή της στο διεθνές πρακτορείο. «Αν δεν πάρουμε περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε καν να διατηρήσουμε ό, τι κάναμε, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.» 

Οι νέες λοιμώξεις στους χρήστες ναρκωτικών έχουν τριανταπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια, προσθέτοντας πίεση στο τεταμένο ιατρικό σύστημα, που ήδη μάχεται ταυτόχρονα τις εστίες της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου, με συρρίκνωση των πόρων του, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Με μια κυβέρνηση που πάγωσε τις προσλήψεις και περικόπτει δαπάνες με στόχο τον περιορισμό του ραγδαίου χρέος της χώρας, οι χρήστες ναρκωτικών που επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μεθαδόνης απειλούνται με αναμονές που ίσως ξεπεράσουν τα τέσσερα χρόνια.

Διπλασιάστηκαν οι Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν σε 487, τα τέλη Οκτωβρίου, από 206 που ήταν την ίδια περίοδο το 2011 και μόλις 14 το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης. Η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ευθύνεται σχεδόν για τις μισές νέες λοιμώξεις με τον ιό του Aids, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσοστό των λοιμώξεων που μεταδίδονται μέσω του σεξ μεταξύ των ανδρών. «Πρόκειται να πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Νίκος Δέδες, ο πρόεδρος της Positive Voice, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού κατά του AIDS, με έδρα την Αθήνα. «Θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα πρόβλημα που καλπάζει και την ίδια στιγμή οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για να τα κατάλληλα προγράμματα απεξάρτησης , χάνουν χρήματα».

Το Bloomberg αναφέρει στο εκτενές ρεπορτάζ του πως στους δρόμους της Αθήνας, οι χρήστες ναρκωτικών στρέφονται από το κάπνισμα κοκαΐνης, το οποίο μπορεί να κοστίσει μέχρι και € 20 η δόση, στην ενέσιμη μεθαμφεταμίνη, που πωλείται για μόλις 2 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Μαλλιώρη « η κοινή χρήση βελόνων, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πρακτικές λήψης ναρκωτικών εξαιτίας της οποίας έχει φουντώσει η επιδημία ».

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ανεστάλη η λειτουργία της κινητής μονάδας;

Εντωμεταξύ, την άμεση επαναλειτουργία της κινητής ιατρικής μονάδας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ζητούν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν για το 2012, η κινητή ιατρική μονάδα ΟΚΑΝΑ – ΕΚΑΒ δέχθηκε 2.605 κλήσεις και παρείχε υπηρεσίες σε 2.183 άτομα, εκ των οποίων οι 1.528 ήταν χρήστες ναρκωτικών και οι 655 μη χρήστες, ενώ η μονάδα αντιμετώπισε επίσης 537 περιστατικά υπερβολικής δόσης. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τονίζουν επίσης μεταξύ άλλων ότι «η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ βαρύνεται με την επιεικώς απαράδεκτη αντιμετώπιση των εργαζομένων της κινητής μονάδας, αφού η ανακοίνωση της αναστολής έγινε αιφνιδιαστικά παραμονές Πρωτοχρονιάς (28 Δεκεμβρίου 2012), χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή τους».


tragiko.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια: