Σελίδες

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ενημέρωση για νέο ιό που υποκλέπτει κωδικούς e-banking !!!




Βάσει ενημέρωσης που λάβαμε πριν λίγο από την Εθνική Τράπεζα, σας ενημερώνουμε ότι έχει εμφανιστεί εδώ και λίγες ημέρες στην Ελλάδα ένας νέος επικίνδυνος ιός ο οποίος προσβάλλει με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο τα προγράμματα πλοήγησης στο internet (web browsers π.χ. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome κ.τ.λ.) και ενεργοποιείται μόλις ο χρήστης συνδεθεί σε site e-banking και αφού έχει κάνει log-on. 

Ο ιός προσαρμόζεται αυτόματα στα εικαστικά χαρακτηριστικά του site της εκάστοτε τράπεζας (μας ανέφεραν σίγουρα για ΕΤΕ και ALPHA BANK, ενδεχομένως να υπάρχει παραλλαγή του ιού και για τα sites άλλων τραπεζών) και ζητά από το χρήστη να δώσει τον ηλεκτρονικό κλειδάριθμό του, για να κάνει δήθεν έναν επιπλέον έλεγχο ταυτοποίησης του χρήστη. Στη συνέχεια ο ιός χρησιμοποιεί τον κλειδάριθμο και κάνει ανάληψη ποσού από λογαριασμό εν αγνοία του χρήστη, είναι δε τόσο "ευφυής" που τη συγκεκριμένη ανάληψη δεν την εμφανίζει εάν ο χρήστης ζητήσει ανάλυση κινήσεων ή υπόλοιπο λογαριασμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού είναι τα εξής:

1. Η εμφάνιση μηνύματος το οποίο έχει συντακτικές ή ορθογραφικές ατέλειες (επειδή προέρχεται από αυτόματο μεταφραστικό πρόγραμμα από το εξωτερικό) όπως στο συνημμένο παράδειγμα

2. Το γεγονός ότι ο κλειδάριθμος ζητείται σε προγενέστερο στάδιο από τη συναλλαγή ενώ συνήθως τα e-banking συστήματα ζητούν τον κλειδάριθμο ακριβώς πριν τη διενέργεια συναλλαγής.

Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κάνετε συναλλαγές μέσω e-banking και σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορετική συμπεριφορά του site της τράπεζας ή εμφανιστεί στην οθόνη σας μήνυμα όπως το συνημμένο να μην δώσετε κανέναν κωδικό και να ενημερώσετε άμεσα τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΤΕ καθώς και με εξειδικευμένες Εταιρίες του χώρου ώστε να λάβουμε όποιο τυχόν πρόσθετο μέτρο ασφαλείας χρειαστεί για το συγκεκριμένο ιό.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: